Salon Kapitola

Baronen der forsvandt

January 12, 2019

Fortælleren vender tilbage til de dramatiske begivenheder i Kina 1984, hvor han møder den franske baron og eventyrer Arnaud de Rosnay. Dagen efter forsvinder Arnaud. Blev Arnaud likvideret, da han forsøgte at surfe illegalt fra Kina til Taiwan? 

Vi bliver taget tilbage til et Kina, der netop det år åbner sig mod vesten, og vi får indblik i de problemer, som Kina stadig i dag kæmper med i forhold til etniske mindretal, kravet om større personlig frihed og balancen mellem en åben økonomi og et kommunistisk diktatur, der bestemmer over befolkningen. 

Fremfor alt er det historien om den franske adelsmand, fotograf og ekstremsportsmand Arnaud de Rosnay og hans grænseoverskridende projekter. Det er en fortælling om humanismens fremkomst og den globale landsby, der bliver en medierealitet i 1980erne, og om de militære konflikter i Det sydkinesiske Hav, som koster Arnaud livet. 

Gennem den personlige historie får vi indblik i de geopolitiske realiteter, der i dag gør Det sydkinesiske Hav til verdens brændpunkt, stedet hvor Kina og USA strides om hvem der i de kommende årtier skal være dominerende økonomisk og militært.

Indslaget er produceret af kulturgeograf Claus Agø Hansen

 

 

Play this podcast on Podbean App